L’amenorrea, molt més enllà d’una absència de la menstruació
Com comentava en el post anterior, el cicle menstrual està estretament lligat amb l'estat energètic de l'organisme i qualsevol factor estressor: aportació de nutrients i energia insuficient, activitat excessiva, estrès psico-emocial... pot afectar el cicle menstrual i podria inclús aturar-lo per tal d'optimitzar l'energia del mateix cos.
En ordre de prioritats quan hi ha poca disponibilitat d'energia i/o molta demanda, el cervell pot prendre la decisió de no gastar energia per mantenir el cicle actiu i encara menys per gestar un bebè, entenent que primer anirà la supervivència de l'individu abans de la reproducció de l'espècie fins que aquesta situació millori.
La regla és un signe de salut femenina
L'amenorrea hipotalàmica es defineix com l'absència de menstruació durant un període de més de 3 mesos (cicles) sense embaràs i és un desordre hormonal que es caracteritza perquè s'inhibeix l'eix hipòfisis-gonadal. L'eix que regula el cicle menstrual es frena des de dalt, no hi ha activitat de la FSH i la LH, i pocs estrògens en circulació. La regla és un signe de salut femenina i no tenir-la va més enllà de la simple absència, sinó un senyal que ens recorda que alguna cosa no està anant com hauria d'anar. L'absència de regla en edat fèrtil ens ha de fer parar, observar i atendre al context que l'acompanya per poder posar-hi remei.
El context i les característiques clíniques de l'amenorrea:
· Tenir la regla regular i deixar de tenir-la.
· Pèrdua de pes i de greix corporal important.
· Algun factor estressor psico-emocional.
· Anorèxia o restricció calòrica recent.
· Alimentació amb absència de greixos i/o HC conjuntament amb molta exigència en els entrenaments: 5-7 dies a la setmana.
BASES D’ACTUACIÓ DE L’AMENORREA:
Les bases d'actuació hauran de ser des de l'arrel, és a dir, analitzant el que està afectant perquè s'hagi frenat l'eix hipòfisis-gonadal amb la consegüent absència de la menstruació per poder reconduir-ho. És recomanable ajuda pel tractament nutricional, ginecològic i psicològic.
La intervenció a consulta serà:
· Des de la part psicològica, buscant quins són els possibles factors estressors, passant-los al conscient i ajudant en la gestió amb l'ajuda del psicòleg/a,
· Revisant hàbits:
Alimentació >> assegurant una bona càrrega d'energia,
Descans >> garantint la recuperació nocturna,
Ritme en el dia a dia >> afluixar si és molt intens i,
Dosis d'activitat física >> reduint càrrega d'entrenaments si és excessiva
· Suplementació; valorant l'ús de suplementació si s'escau per ajudar en el procés.