Per què apareix més gana abans de la regla? I perquè costa més de controlar la gana amb la menopausa?
Tot i que la grelina i la leptina regulen les ganes de menjar o la inhibeixen, la fluctuació de les hormones al llarg del cicle menstrual i els canvis hormonals que es produeixen en la menopausa, tenen relació també amb la gana.
Durant l’edat fèrtil
El cicle menstrual té com a objectiu la reproducció i tenint en compte que és un procés que requereix molta energia, això fa que estigui estretament lligat amb l'estat energètic de l'organisme. Durant l'etapa fèrtil, els estrògens són els que modulen la despesa energètica, per tant, regulen la ingesta i el moviment.
Les dones som cícliques i hi ha una variació hormonal al llarg del cicle. En la 1a fase del cicle, els estrògens fan una pujada exponencial fins a l'ovulació i després en la 2a fase reapareixen fins a prèviament al sagnat. Quan baixen els estrògens, els dies abans de la menstruació, és quan augmenta la gana perquè no tenim l'efecte modulador i de control. Simplement, és empatitzar que això és així aquests dies.
Menopausa
Per altra banda, en la menopausa, es produeix una baixada d'estrògens que fa que es perdi la sensació de sacietat. I la leptina (inhibidora de la gana i reguladora de la sacietat) tindrà un paper clau. En cas que hi hagi un estat inflamatori, la sensibilitat a la leptina es pot veure afectada i, per tant, també el control de la gana així com el pes corporal que llavors pot augmentar fàcilment.
Arribar amb un bon estat a la menopausa, sense inflamació, serà clau per fer front a la nova situació.